Monday, March 20, 2006

Gaming is Big Business

Afgelopen donderdag waren wij gastheer van het Saganet-seminar Gaming as Business. Interessant waren de verschillende invalshoeken die Streamline Studios, Accenture en SURF naar voren brachten.

In de entertainment industrie van Streamline is het creatieve idee de bron van de succesvolle games. Geld is er volop, maar er wordt ijverig gezocht naar goede ideeën en goede mensen. Voor Accenture zit het ‘geheim’ vooral in de interactie met de klant. Een simulatie kan pas succesvol zijn als deze naadloos aansluit op de situatie bij de klant. Lukt dat, dan zul je prima verdienen. Kunst versus kunde?

SURF, de subsidiepot voor innovatie in het hoger onderwijs, toonde zich zeer enthousiast over de educatieve mogelijkheden van Simulation & Gaming. Zij heeft daar dan ook geld voor beschikbaar, maar de weg naar die pot met geld is niet eenvoudig te bewandelen. De formele procedures en de benodigde contacten (het CvB van een HBO-instelling moet tekenen!) zijn voor velen vaak te hoge drempels. Is innovatie niet juist gebaat bij zo min mogelijk drempels?

In de middag was er tijd voor Future Consult met een workshop Scenario Planning over de toekomst van Simulation & Gaming en de mogelijke rol van Saganet daarin. Wordt het Microsoft Futures of misschien Virtual Boom? Of toch iets anders? Het viel mij in ieder geval op hoe verdomd moeilijk het blijkt te zijn om 10 jaar vooruit te denken. Maar zit niet juist in de fantasie de kiem voor vernieuwing?

Nou ja, er zijn mij in iede geval wel een aantal ideeën bij gebleven voor Saganet:

  • Moeten wij niet een eigen potje hebben om innovatie te ondersteunen?
  • Als we willen dat S&G’s een nadrukkelijk onderdeel zijn van het reguliere onderwijs, moeten we misschien beginnen om de studenten en docenten van de PABO’s te informeren.
  • Is er niet meer onderzoek nodig om daadwerkelijk te bewijzen dat S&G hetgeen kan waar wij in geloven?
  • Past de rol van expertisecentrum, of denktank, niet beter bij Saganet dan die van een gebruikersvereniging?

Ik zal ze tijdens de volgende bestuursvergadering voorleggen aan mijn collega-bestuurders. En misschien moeten we het dan ook hebben over een contributieverhoging ...... gaming blijkt namelijk big business te zijn.

(de presentatie van Streamline volgt snel)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home